Elmalı Turta
Güncelleme tarihi: 14 May 2020
Merhaba,
Çocukluğumun tadıdır Elmalı Turta! Annemin güzel ve lezzetli ellerinden alışkınım bu lezzete. Ağızda dağılan içindeki tarçın ve elmanın kavruk fındık ile muhteşem buluşmasıdır benim için.
Eminim bu lezzeti herkes çok seviyordur...
Bende şu #evdekal günlerinde vaktimin bir kısmını mutfakta geçirenlerdenim :)
Bu sefer Elmalı Turta için girdim mutfağa.
Kendisinin aşığı olan bende çok beğenince bu tarifi paylaşmadan olmaz dedim. Bu lezzeti bilen ve bende yapmak istiyorum diyenler için buyurun tarife...
Malzemeler
Hamur İçin
125 gr Tereyağı (4 Yemek kaşığı kadar, Oda sıcaklığında olmasına özen gösterin)
125 ml Sıvı yağ (1 Çay bardağı)
1 Yumurta (Oda sıcaklığında olmasına özen gösterin)
3 Yemek Kaşığı nişasta (Ben mısır kullandım ama fark etmez, elinizde olanı kullanabilirsiniz)
3 Yemek Kaşığı Pudra Şekeri (Eğer şeker oranı bir miktar az olsun derseniz bunu 2 Kaşık yapabilirsiniz)
3 Yemek Kaşığı Su
2 Yemek Kaşığı Sirke (Elma veya Üzüm fark etmez. Ben Elma kullandım)
1 Paket Kabartma Tozu
Un (1 - 1,5 su bardağı, bu kısmı tarifte de anlatacağım. Un miktarı hamurun kıvamı ile ilgili)
İç Harcı İçin
3 Orta Boy Elma (Elma kırmızı veya yeşil olabilir. Hangisi sizin damak tadınıza uygun ise. Ben kırmızı ile yaptım)
1 Su Bardağı Şeker
1,5 Tatlı Kaşığı Tarçın (Tarçın miktarını zevkinize göre bir miktar azaltabilir yada arttırabilirsiniz ancak ölçüyü çok az veya fazla tutmayın derim!)
İri kıyılmış Kavrulmuş fındık, iç ceviz (Bunların miktarı size bağlı, elinizi korkak tutmayın derim :))
Hazırlanışı
Önce İç Harç ile başlayın...
Elmalarımızın kabuklarını soyun ve ardından bir kabın içine rendeleyin. Üzerine 1 Su bardağı şekerinizi ilave ederek elmalarla şekeri hafifçe karıştırın. Bu karışımı orta ateşte bir tavanın içine alın ve yavaş yavaş kavurun. Yüksek ateş olmasın zira şekerleriniz hızlıca karamelize olmasın. Elmalar suyunu salacaktır. Salınan tüm suyu çekene kadar kavurma işlemine ara ara karıştırarak devam edin. Bu harcın suyunu tamamen çekmesi oldukça önemlidir aksi takdirde hamurunuzun kıyır kıyır olmasına engel olacaktır. Karışım iyice suyunu çektiğinde tarçını ve ceviz ve fındıklarımızı karışıma ekleyip, 30 sn kadar daha karıştırıp altını söndürün ve soğumaya bırakın.
Not: Tarçını sona doğru ekliyoruz ki uzun süre ısıya maruz kalıp acı tadını salmasın!
Hamurun Hazırlanışı...
Tereyağı, Yumurta, Sıvı yağ, Pudra Şekeri, Nişasta, Su, Sirke, Kabartma Tozu bir kaba alıp bunları elimizle karıştırmaya başlıyoruz. Bir miktar sıvılar ve kurular karıştıktan sonra azar azar unumuzu ekliyoruz. Birden bütün unu boca etmeyiniz. Un miktarını hamurun kıvamına göre ayarlayınız. Çok sert bir hamur elde etmeyeceğiz. Kulak memesi :) kıvamı yeterli olacaktır. Hamuru elinize aldığınızda diri bir halde ama yumuşak olmalıdır.
Not: Hamurunuz hazır olduğunda bir avuç içi kadar parçayı ayırarak buzluğa atınız. Bunu üst süslemesi için kullanacağız.
Hamurunuz için bir turta kabı yada borcam kullanabilirsiniz. Ben yuvarlak bir borcam tercih ettim. Hamuru kabın kenar kısımlarını da kaplayacak şekilde kabın tabanı ve etrafına eşit kalınlıkta yayıyoruz. Bunu yaparken sakın korkmayın çünkü hamurumuz yağlı bir hamur olduğundan ayrışabilir ama el ısınız ile beraber gittikçe kolay şekil alır hale gelecektir.
Hamuru kaba yaydıktan sonra soğumuş olan iç harcınızı hamurum iç kısmına eşit bir şekilde yayın. Ardından buzlukta beklettiğiniz küçük parça hamuru çıkarın. Ben turtamın üstünü şerit hamurlarla süsledim. Alternatif olarak hamuru rendeleyerek pütür bir süs ile de süsleyebilirsiniz. Ancak rendeleme işleminin düzgün olabilmesi için hamurun daha uzun süre buzlukta durması gerekebilir. Şeritler için fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp bunları tezgah üstünde elimle yuvarlayarak uzun yuvarlak şeritler elde ettim. Bu şeritleri turtanın üzerine önce bir enine sonra boyuna olacak şekilde yerleştirdim. Şeritleri oluştururken korkmayın kopmalar olacaktır. Kopan parçaları ucuca ekleyerek süslemeye devam edin :)
Pişirme...
Ve bu güzellik fırına gitmeye hazır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırınımızın orta kısmına yerleştiriyoruz. Fırın alt üst ısıtma konumunda ve fan yok. Benim fırınımda 30-35 dakika sonra hazır hale geldi. Pişmesinin ölçüsü nar gibi kızarması. Ancak kızarıklık belli bir seviyeye ulaşınca ben fırının ısısını kapattım ve o haliyle bir 5 dk da beklettim ve bir miktar daha kızardı. Kararmamasına dikkat edin! Sonra fırından çıkararak soğuması için kendi haline bırakın...
Servis...
Buraya kadar turtanız ve siz baş başa idiniz. Ama şimdi sahneye çıkma zamanı :) Soğuyan turtanızı servis kabına alınız. Üzerine ince bir süzgeç ile pudra şekeri serpin. Böyle kar yağmış bir görüntü elde edin derim. Ben üzerini çilek ile taçlandırdım ama siz alternatif meyveler düşünebilirsiniz (kivi, ananas gibi ekşi daha çok yakışır) yada böyle sade kalabilir.
İşte bu kadar. Damak çatlatan bu lezzet, mutlu etmek istediğiniz, paylaştıkça kalbinizi heyecanlandıran sevdikleriniz ile paylaşılmaya, güzel hatıralar oluşturmaya hazır!
Şimdiden afiyet olsun, sevgi olsun, aşk olsun, sağlık ve bereket olsun.
edizzzz
Comentários